Rada Ministrów zmieniła matrycę podatku VAT. Nowa regulacja zakłada m.in., że stawka na smoczki i artykuły higieniczne spadnie z 8 proc. do 5 proc., a jedną, najniższą stawką będzie objęte całe pieczywo oraz ciastka. W górę pójdzie za to stawka VAT na owoce morza. Jest to efekt noweli ustaw, jakie Rada Ministrów przyjęła 5 marca 2019 roku.

 

Jak zaznaczono w komunikacie Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, wprowadzone rozwiązania nie mają celu fiskalnego czyli zwiększenia wpływów z VAT do budżetu. Chodzi przede wszystkim o uproszczenie systemu stawek tego podatku. Zmian ta  powinna ułatwić prowadzenie działalności gospodarczej. W praktyce chodzi o prawidłowe przyporządkowanie towarów lub usług do stawek VAT. Efektem uproszczenia systemu stawek będą także zmiany samych stawek podatku od towarów i usług dla niektórych towarów.

 

Stawki VAT zostaną obniżone na niektóre produkty. Miedzy innymi są to owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów – do 5 proc. czyli zostaną objęte stawką jak wszystkie owoce.  Obecnie są opodatkowane 8 proc. stawką.

 

Mniejszym podatkiem zostanie również obciążone pieczywo. Niezależnie od rodzaju oraz ciastka będzie na nie obowiązywała 5 procentowa stawka. Do tej pory pieczywo i wyroby ciastkarskie były objęte trzema stawkami: 5, 8 i 23 proc. w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości.

 

Również zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna będą opodatkowane stawką 5 proc. zamiast 8 proc. Musztarda, słodka papryka oraz niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, tymianek) – zostaną objęte 8 proc. stawką jak pozostałe przyprawy (obecnie 23 proc.).

Zmiany czeka też opodatkowanie żywności dla niemowląt i małych dzieci, a także smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe. Po wejściu w życie nowych przepisów będą objęte stawką 5 proc. zamiast 8, podobnie jak artkuły higieniczne.

 

Nowelizacja matrycy podatku VAT zakłada również wzrost niektórych stawek. Dotyczy to między innymi towarów luksusowych. Po zmianie homary, ośmiornice, skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, a także kawior i dania sprzedawane w placówkach gastronomicznych, których składnikiem są ww. produkty, który dotychczas są opodatkowane 5 proc. VAT wzrosną do 23 proc.

 

Do 8 procent wzrośnie stawka za niektóre przyprawy nieprzetworzone takie jak. kmin, szafran, kurkuma. Napoje owocowe i warzywne będą obłożone 23 proc. podatkiem zamiast dotychczasowych 5. Również lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych zostanie podniesiony  z 8 na 23 proc.

 

Nowela przewiduje również wprowadzenie tzw. wiążącej informacji stawkowej (WIS). WIS będzie decyzją wydawaną przez dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej na potrzeby opodatkowania VAT. Zapewni podatnikom większą pewność co do prawidłowości stosowania stawek podatku VAT (chodzi o określenie właściwej stawki dla danego towaru lub usługi).

 

Od 1 czerwca 2019 r. zaczną obowiązywać nowe stawki podatku VAT na niektóre towary i usługi w tym na e-booki oraz e-prasę. Z tą datą mają wejść też w życie przepisy umożliwiające uzyskiwanie WIS przez podatników. Natomiast od 1 stycznia 2020 r. wejdą w życie stawki VAT dotyczące pozostałych towarów i usług.

 

Sylwia Rajm

Żródło: PAP